Forrige side Indhold Næste side

Vestervej i 1920’erne.

Vestervej nr. 5.
I den tidligere smedebolig, der hvor nu Rye Sørensen bor, boede der et ældre ægtepar, der hed Gudrun og Mikael. De gik lange ture næsten hver dag til Edslev, Adslev eller Bjertrup. Gudrun havde den mærkværdige tanke, at hun blev forgiftet af luften, og gik altid med et tørklæde stramt om munden og en pose risengryn i lommen og tyggede risengryn dagen lang.

Vestervej 5.
Længere nede ad gaden ved indkørslen til Præstehaven ved siden af træskomand P. Lorentsen lå der et lille hus, der var beboet af to åleslanke høje damer, “Sy—Ane og hendes søster”. I et andet lille hus ved siden, af boede Katrine Svendsen.  Alle tre huse blev nedbrudt i 1972.

Rytterskolen.


Rytterskolen i Hørning, der ligger på hjørnet af Vestervej og landevejen fungerede som skole til 1860, da den blev afløst af en skole på Vestervej, som igen i 1913 blev afløst af en nyopført skole, den nuværende “Bakkeskolen” ved landevejen. Den gamle skole på Vestervej blev senere taget i brug som brugsforening. Rytterskolen var i årene 1860—1954 i privat eje og benyttet som bolig. Herefter blev den anvendt som dekoratørskole, og senere som undervisningscenter med cafeteria i en tilbygning. 11975 blev rytterskolen overtaget af daværende restauratør Bent Andersen Hørning Kro, der lod indrette en øl og vinstue i gammel stil, men nogle år senere blev bygningen solgt til kirkeforvaltningen, der nu anvender den til administrative formål.
Det hele startede med, at kong Frederik d. IV i 1717 lod indrette 12 rytterdistrikter på de kongelige godser, herunder Skanderborg Slot, hvis distrikt omfattede Hørning kommune. I 1721 kom loven, hvor han påbød oprettet skoler i rytterdistrikterne, de såkaldte rytterskoler, der blev indrettet ens over hele landet.
Over indgangsdørene på alle rytterskolerne blev der opsat en plade af sandsten med en indskrift på latin, der fortæller, hvornår skolen er grundlagt. Ovenover indskriften findes kongens kronede navnetræk og under teksten et vers forfattet af Fr. Rostgaard. (Se billedet) Denne stentavle blev senere flyttet fra Rytterskolen og indmuret i gavlen på Bakkeskolen. Senere er stenen flyttet tilbage til Rytterskolen, hvor den nu er opsat på en indvendig væg. En kopi er opsat på ydervæggen.

Under den latinske tekst der fortæller, hvornår skolen er grundlagt, står der følgende vers:


Den Gamle Skole på Vestervej.

Skolen på Vestervej blev opført efter branden i 1859 og blev i 1913 afløst af Bakkeskolen. Min far, som gik i skole på Vestervej fra 1881 — 1888, har fortalt, at de gik i skole to halve dage om sommeren og to hele dage om vinteren ugentligt. Om sommeren skulle børnene hjælpe til i bedriften derhjemme, derfor kun to halve skoledage. Alle mødte i spidse træsko, selv om der var 30 — 40 cm sne. Træskoene sad de med i klassen, og der var derfor strøet sand på gulvet, som børnene selv skulle feje sammen, inden de gik hjem, hvorefter de skulle strø frisk sand på. De skulle ligeledes selv hente tørv og brænde. Ved nedlæggelsen af skolen i 1913 blev der oprettet en brugsforening. Huset, som var bygget sammen med den gamle skole, har engang tjent som lærerbolig og beboedes i 1921 af “Lange Lasse”, som stammer fra Agerskov. Senere beboet af Dyring og A. Norup.

Forrige side Indhold Næste side