Forrige side Indhold Næste side

Landbruget og krisen i 1920—30’erne.

I Hørning by var der i 1921 ca. 20 gårde og ejendomme, som i dag alle er nedlagt og anvendt til bebyggelse og industri. Landbruget var væsentligt anderledes dengang end i dag, hvor ca. 80% af arealerne bruges til korndyrkning. I 20’erne var kun ca. 30% af arealerne anvendt til dette formål, 30% til græs, 30% til roer og 10% til diverse. På alle ejendomme var der kreaturer, der krævede stor produktion af grovfoder og der— med stor indsats af arbejdskraft. Et landbrug på 30—40 tdr, land havde som regel to medhjælpere og en ung pige i huset. Malkningen foregik dengang helt og holdent ved håndkraft og om sommeren kunne arbejdsdagen godt blive på 11—12 timer og om aftenen skulle hestene fodres et par gange.
Fritiden var hver anden søndag, for fodermestre en søndag månedligt. Karlekamrene, man bød de unge medhjælpere dengang, var under al kritik. Det var kolde og fugtige rum i udhuse, ofte med betongulv, uden varme og med halm i sengene. Som den sidste rest af tyendeloven var medhjælperen bundet for et år ad gangen, gældende fra 1. maj eller 1. november. Der var ikke aftale om lønudbetaling, så landmanden havde altid et vist hold på sine folk, så de ikke skulle løbe i utide.
Dansk landbrug gik i 20erne og 30’erne fra den ene krise til den anden, og de havde som oftest helt modsatte årsager. Krisen ramte selvfølgelig også landbruget i Hørning, og under kulminationen i 1932—33 mødte landmændene op på kommunekontoret for at få udbetalt kontant krisehjælp — et en— gangsbeløb af variabel størrelse. For Hørnings vedkommende var maksimum 1.600 kr., som blev udbetalt til en gårdejer i Bj ertrup.
Beløbet svarede til tre voksne medarbejderes årsløn. Omregnet til 1983 kr. 3 x 80.000 kr. = 240.000 kr., et pænt beløb til en enkelt gårdejer.
Under 1. verdenskrig var der store vanskeligheder med at få afskibet flæsk til England, da tyske ubåde opererede i Nordsøen. De danske svineavlsproducenter blev nervøse for, at eksporten helt skulle stoppe og da kornbeholdningen samtidig var meget lille på grund af dårlige høstår og importen af korn var ved at gå i stå, blev landmændene grebet af panik og leverede alt, hvad leveres kunne. Tusindvis af søer og orner, polte i alle størrelser — helt ned til 60—70 pund, ja endog drægtige søer blev sendt til slagterierne. De måtte arbejde i døgndrift i flere uger og lagrene var stopfyldte. Ved forhandling med de krigsførende magter lykkedes det omsider at komme af med en stor del af lagrene til begge sider. Der fandtes på den tid ikke frysehuse, så alt blev nedsaltet.
Denne hensynsløse nedslagtning kom til at svie til de danske forbrugere i flere år efter med rationerede flæskeprodukter, maksimaipriser og andre restriktioner. De 140 gr. pr. uge pro persona kunne undertiden ikke leveres af slagterforretningerne og lange køer opstod. En udbredt sortbørshandel fandt sted, næsten lige så meget som i dag. Mange kommuner opkøbte flæsk og saltede og opbevarede flæskekødet, så de fattige og den svage del af befolkningen også kunne få noget. Samtidig indførtes en del amerikansk flæsk, som var gult som en citron, da grisene blev opfodret med kun majs. Flæsket var blevet halvfordærvet under transporten. Jeg husker det personligt, som var det i går.
Bundrekorden for en uges leveringer var 496 grise på samtlige landets slagterier. Produktionen kom dog ret hurtigt igang igen og i løbet af få år blev svineslagtningerne mangedoblet; men desværre for os steg produktionen også i de lande, vi skulle sælge til.
Årene 1928—30 gav en rekorthøst langt over middel over hele Europa. Med den store kornavl faldt priserne stærkt påkorn. Det medførte, at husdyrproduktionen på alle felter steg og den overproduktion skabte den værste krise, dansk landbrug har været ude i.
Medvirkende til krisen her i Danmark var børskrakket i Wall Street i New York, der rystede hele verden og som var skyld i, at de fleste lande gik fra guldet.
Modsat krisen i 1920, hvor vi manglede alt i landbrugsvarer og havde skrappe rationeringer, svømmede vi bogstavelig talt i landbrugsvarer i 1932.
Tyskerne lagde told på kreaturer, næsten lige så stor som dyret var værd. England lavede kvotaordninger på bacon, der bevirkede, at de famøse svinekort blev udstedt. Skønt det, at de var strengt personlige, blev de handlet, undertiden til priser, der langt oversteg dyrets værdi, ud fra den betragtning, at jo flere grise man leverede med kort, des flere kort kunne man få i næste kvartal. Svin uden kort var der så store fradrag på, at de kun kunne indbringe ca. 2/3 pris. Denne regulering ved hjælp af svinekort kom til at gælde fra 1933—40. England indførte samtidig en told på 10% på danske landbrugsvarer og mani— pulerede med sterlingkursen til skade for dansk landbrug, der for alvor var i krise. Det var under denne krise, den danske stat udbetalte den før omtalte krisehjælp til landbruget.

Gennemsnitlige priser for året 1932 i øre pr. kilo:
Smør :                          168 øre
Flæsk m. kort :               72 øre
Æg :                              100 øre
Køer levende vægt :        12 øre
Korn :                           7—li kr. pr. tønde

eller mere kontant:
Et slagterisvin med kort Ca. 40—50 kr., et voksent kreatur af første klasse ca. 70—80 kr., en spædkalv 3—5 kr.
Hundreder af ældre kreaturer og køer af dårlig kvalitet, blev simpelthen destrueret eller brændt. Folk udenfor landbruget fik i et par år usædvanlig billigt kød — f.eks. fars og medister af første klasse til 25—40 øre pr. halve kilo og alt andet tilsvarende.
Disse priser og betingelser var selvsagt generelle for hele landet, men giver dog et fingerpeg om, hvor store vanskeligheder landbrugerne i Hørning havde. Men landbrugskrisen under og efter første verdenskrig var lige så hård ved ikke— landmænd, på grund af mangel på flæskekød. Arbejdsløsheden var i byerne undertiden på 30%. Den værste krise for landmændene var dog fra 1930—33 på grund af overproduktion og afsætningsvanskeligheder, medens ikke—landmænd, herunder mange arbejdsløse, fik tilbudt billigt kød.
I 1921 var der ikke en eneste traktor her i Hørning, men hesteholdet var stort. Det blev udregnet, at alt, hvad der blev avlet på Fyn, gik til hestefoder på landsbasis.
Ensilage og sukkerroer til foderbrug kendtes ikke. Der avledes derimod de kæmpestore runkelroer, der var meget vandholdige, og høstakke kunne man se over hele landet.

L.S.
I 1931 stiftede en kreds af særligt utilfredse landmænd en bevægelse, L.S., der stod for Landbrugernes Sammenslutning, der ved robuste metoder ville forbedre landbrugets kår. De praktiserede leveringsstop, bortspild af sødmælk, spærring af veje, besættelse af broer og meget andet. Og trods de ansvarlige landbrugsorganisationers advarsel fik L.S. tilslutning af Ca. 50% af de danske landmænd, men var ikke særlig populær hos den øvrige befolkning.
Landbruget blev derved delt i to lejre, som varede ved i mange år. Splittelsen kulminerede, da L.S. under besættelsen fra 1940—1945 forhandlede højere priser på landbrugsvarer direkte med tyskerne på den øvrige befolknings bekostning. Men da de ifølge lovene skulle have 2/3 tilslutning, fik de intet gennemført. Bevægelsen ebbede ud og havde en svag genopblussen under navnet L.R.80. Den sidste landsformand boede i Hørning området.

Jordiovsudvalget.
Fra 1900 til 1930 opkøbtes gennem jordiovsudvalget flere store landejendomme, herunder præstegårdsjord til udstykning, i størrelse 10—15 tdr. land til billige statslån ca. 2% forrentning og tilsvarende billige byggelån — løbetid 40—50 år. De fire nedbrudte ejendomme på Toftevej og muligvis en del af ejendommene i Bjertrup og mange hundrede andre små ejendomme blev dengang oprettet med statslån. En familie levede faktisk af en ejendom helt op til 1960’erne. I dag går man den modsatte vej og lægger så mange sammen som muligt.

De gode gamle dage.
Som måske ikke var så gode endda. Pengene var ufatteligt små, så hver 10—øre skulle vendes og drejes. Jeg husker, da bagermester Andreasen, centralbageriet, kørte løbsk med to små islandske heste mellem Møllegården og Adslevvej. Han sprang af vognen ind i en kornmark, der tilhørte Møllegården. Skuldertasken sprang derved op, og indholdet, hovedsagelig en, to og femører, blev spredt over et større areal, som vi drenge afmærkede. Hvert forår skrabede vi som besatte efter mønter, hvilket var forståeligt, da vi dengang i brugsen kunne få lige så mange “knaller” for en toøre, som vi i dag skal betale med 10 kroner.
Bankerne og sparekasserne arbejdede med meget små beløb, og det var næsten umuligt at få en veksel på 25 kr. diskonteret, selv om man havde hus og forretning.
Af arbejderne var der kun et fåtal, der var organiserede og kunne hente nogle få kr. ugentligt i fagforeningen. Arbejdsløsheden var stor, helt op til 30% i tyverne og til midt i trediverne og der var ingen faste regler for udbetaling af socialhjælp, før der i 1934 blev lavet en sociallov af K. K. Steincke.
Før den tid, måtte de uorganiserede arbejdsløse for Hørnings vedkommende møde op hos sognerådskassereren og få udbe— talt et beløb efter skøn, der nærmest betragtedes som fattig— hjælp. Problemet var dog størst i storbyerne, hvor der konstant var strejker og demonstrationer med gadekampe, særligt i
havnebyerne, hvor sømænd og havnearbejdere gang på gang
strejkede ved landbrugseksporten og der blev indsat frivillig
arbejdskraft, hvilket medførte store uroligheder.
Der blev på det tidspunkt etableret “nødhjælpsarbejder”, der for byernes vedkommende bestod i forskellige anlægsarbejder, og på landet bl.a. i en gennemgribende dræning af Danmarks jord. Det var Hedeselskabet, der stod for disse arbejder næsten uden udgifter for landmændene. Adskillige blev beskæftiget ved denne foranstaltning, samt ved den andet steds omtalte skærveslåning.
Ved landbruget var det faktisk husmændene, der klarede sig bedst, idet mange af dem tjente lidt ved siden af på anden måde.
På gårde med 40 tdr. land og opefter var det minimalt, hvad manden udrettede i bedriften, ud fra den betragtning, at en gård af den størrelse nok skulle kunne føde een doven mand og på grund af den store arbejdsløshed var lønnen helt i bund til medhj ælperne.
Krise eller ej. Kaffegilderne på skift med 9 forskellige slags hjemmebag skulle passes og mens mændene fik sig en “l’hombre”, tog kvinderne sig af det traditionelle, “en god snak”.
Man kan diskutere, hvilken tid der var værst eller bedst, 30’erne eller 70’erne, i hvert fald for landbrugets vedkommende.
EF’s velsignelser bevirkede, at nutidens husmænd på op til 100 tdr. land måtte sende deres koner til byen på job for at overleve. Det gælder i hvert fald dem, der har købt ejendom i  den sidste halve snes år, og sandsynligvis vil det gælde langt frem i tiden. Det samme gør sig gældende for huskøb. Efter 1974 kræver det at købe hus dobbelt løn, for første gang i danmarkshistorien.
I 30’erne var det begrænset, hvor mange kvinder, der havde udearbejde, fordi der simpelt hen ikke var noget og de goder, der er kommet senere, kendte vi jo ikke og vi savnede dem derfor heller ikke.


Snekastning.

I gamle dage, d.v.s. i trediverne, fandtes der ingen sneplove, så al snekastning foregik ved, at en af kommunalbestyrelsen valgt snefoged udskrev folk til snekastning efter ejendomsskyld. De to første dage måtte landmanden holde for, tredje dagen kunne husejeren også udskrives.

 

Forrige side Indhold Næste side